Etiketler

20 Nisan 2015

Sürücüsüz Araç Olur mu?


Sensörler günümüzün vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Neredeyse her yerde, basınç sensörlerinden hareket sensörlerine kadar çeşitli sensörler kullanılmaya başlandı. Elektrikli araçlar ise henüz uzak bir gelecekte görünse de günümüzde birkaç tane prototipi ve az da olsa seri üretime geçmiş modelleri bulunmaktadır. Bilişim devi Google ise sensörler ve elektrikli araçları birleştirerek kullanıcısı olmayan araç üretip bir kez daha farklılığını ortaya koymuştur.



Elektrikli araçların ana enerji kaynağı her ne kadar fosil yakıtlar yerine bataryalar olsa da bunun dışında geleneksel araçlardan temel olarak çok bir farklılık göstermemektedir. Aynı direksiyon sistemi, aynı sürüş özellikleri (biraz daha sessiz) içermektedir. İşte bu noktada Google devreye girmiş ve aslında sürücüsü olmayan araçların yapılabileceğini göstermiştir.



Uzun zamandan beri Google haritalar'daki sokak gösterimi için araç üstünde dönen kamerası ile araçlar sokak sokak dolaşıp sokak resimlerini çekmekteydi. İşte Google ağırlıklı olarak bu araçtan esinlenerek kullanıcısı olmayan araç projesini hayata geçirmek için çalışmalara başlamıştı. 27 Mayıs 2014'de ise ilk prototipi ile deneme sürüşüne çıkılmıştı.



Google'ın bu sürücüsü olmayan aracı elektrikli olmakla birlikte, herhangi bir sürüş aksamı (direksiyon, gaz, fren pedalı vs) içermemektedir. Araç kendi hızını otomatik ayarlamakla birlikte, içindeki yazılım ve üstündeki sensörden gelen bilgiler ile yönünü belirlemektedir. Dolayısıyla araç içinde yolculuk yapan kişinin araç kullanmayı bilmesine gerek kalmamasının yanı sıra kişinin görme engelli olması durumunda bile kullanabileceği bir araç olmaktadır.


Ulaşım konusunda devrim yaratabilecek bu aracın henüz tasarım aşamasında olmasına rağmen, yakın gelecekte Google'ın sürücüsüz aracını görmemiz işten bile değil.


Kaynaklar:
LATimes
TechTimes
YourStory

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder